In Procedure


In Procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Hij heeft zijn 15-jarige doodzieke dochter Yomna moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing.

Regisseur Jiska Rickels ontmoette Hassan in de koepelgevangenis in Haarlem, een noodopvang voor vluchtelingen, en werd geraakt door zijn verhaal en zijn onmacht. Het eindeloze wachten op de asielprocedure, terwijl zijn gezin in een uitzichtloze situatie in Syrië verkeert. De WhatsApp-audioberichten die Hassan en zijn gezin uitwisselen vormen de rode draad van de film. Ze zijn heel persoonlijk, rauw en direct en trekken de kijker in de situatie waarin het gezin van Hassan zich bevindt. “Ik voel mij heel erg verdeeld. Een helft van mij is hier, de andere bij jullie”, zegt Hassan tegen zijn familie in zo’n bericht.

Jiska Rickels: “Ik wil Hassan en zijn gezin laten zien. Geen nummer, geen anonieme vluchteling, maar een vader die het liefst met zijn gezin wil zijn. Dit verlangen naar verbinding raakt een universele behoefte. We zagen de afgelopen jaren veel beelden van mannelijke vluchtelingen die schreeuwend aan de grenzen van Europa stonden. Dit riep veel weerstand en vragen op: Waarom komen alleen de mannen? Waarom hebben ze hun gezin achtergelaten? Door in te zoomen op de persoonlijke beweegredenen van Hassan probeer ik in In Procedure een antwoord op deze vragen te geven.”

KRO-NCRV – vrijdag 5 mei 2017

Kijk In Procedure terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 50 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2017
Omroep KRO-NCRV
Producent Cerutti Films
Scenario Jiska Rickels
Regie Jiska Rickels