Johan Cruijff: En un Momento Dado


Documentaire van Ramón Gieling uit 2004 over de invloed van ‘voetbalheilige’ Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken. Johan Cruijff is niet zomaar een voetbalheld, hij is een icoon, een halfgod en een orakel. Misschien in Spanje nog meer dan in Nederland.

El Salvador heeft het Spaanse voetbal onschatbare diensten bewezen. De herinnering aan grote momenten van Cruijff staan bij de Catalanen in hun geheugen gegrift. Cruijff heeft niet alleen hun levens, maar zelfs hun taal verrijkt. In 1988, kort na zijn komst als trainer van Barcelona, liet Johan Cruijff de voltallige pers met open monden van verbazing staan toen hij de Nederlandse uitdrukking ‘op een gegeven moment’ in het Spaans te vertalen als ‘en un momento dado’, letterlijk ‘het moment dat je gegeven wordt’. Niemand had bij die dubbele betekenis stilgestaan. De krant El Pais sprak van een heel nieuwe kijk op de Spaanse taal en sinds die bewuste persconferentie maakt de uitdrukking deel uit van de dagelijkse omgangstaal.

Deze nieuwe uitdrukking vormt het uitgangspunt van de film. Drie Spanjaarden en tien Catalanen vertellen hun verhaal over wat Cruijff in hun leven betekent, en welk groot moment hij hen heeft gegeven. Allen hebben in hun leven of werk iets te danken aan Cruijff. Hun verhalen worden afgewisseld met talloze fragmenten van beroemde, onmogelijke doelpunten tot zijn afscheid van Barcelona in het Nou Camp Stadion. Cruijff komt ten slotte zelf aan het woord en vertelt over de belangrijkste momenten in zijn leven.

HUMAN – zondag 27 maart 2016

Meer informatie


Duur 70 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2016
Omroep HUMAN
Producent Pieter van Huystee Film & TV BV
Scenario Ramon Gieling
Regie Ramon Gieling
Acteurs Carles Rexach, Diego Carrasco, Emilio Butragueño, Fermí Puig, Ferran Torrent, Gemma Folch, Joan Laporta, Joan Patsy, Johan Cruijff, Jordi Solé, Marius Petit, Miguel Rico Santamaría, Romário, Ronald Koeman, Santiago Dexeus, Sergi Pàmies, Xavier Pitarque