Johnny Meijer


De Amsterdammer Johnny Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Hij maakte furore in de jaren ’50 toen hij veel in het buitenland optrad en de eretitel ‘Koning van de accordeon’ kreeg.

Accordeon-muziek wordt vaak geassocieerd met melige deuntjes en hossende menigtes, maar de muziek van Johnny Meijer was van een andere orde. Weliswaar speelde hij regelmatig Jordanese meedeiners, maar daarnaast ook razendsnelle swing, Roemeense en klassieke muziek. Als jazz-accordeonist verwierf hij internationale erkenning.

De discrepantie tussen jazz en de Amsterdamse volksmuziek heeft zijn hele muzikale loopbaan bepaald. Aanbiedingen om bijvoorbeeld in Amerika te gaan spelen, wees hij van de hand. Hij was teveel verknocht aan de Amsterdamse volksbuurt de Jordaan om die voor langere tijd te kunnen verlaten. En een volksmuzikant bleef hij, samen met zijn onlangs overleden neef Manke Nelis.

Hoewel zijn naam een begrip bleef en zijn 75e verjaardag nog werd gevierd met optredens in het BIM-huis en op het North Sea Jazz Festival, raakte Meijers carrière langzamerhand in het slop. De laatste jaren werd hij nauwelijks meer gevraagd voor optredens, mede door zijn onberekenbare karakter en drankzucht. Op het eind van zijn leven schnabbelde de ‘koning van de accordeon’ op bruiloften en partijen en bracht hij zijn dagen door in verveling en eenzaamheid.

De documentaire Johnny Meijer is een portret van een accordeon-virtuoos in de nadagen van zijn carrière. De eerste opnamen werden gemaakt toen Meijer een smoking ging kopen voor een gastoptreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Dit optreden werd zijn laatste: twee weken later, op 8 januari 1992, overleed hij op 79-jarige leeftijd. De documentaire laat zien hoe Johnny Meijer voortleeft bij mensen uit zijn directe omgeving, met name bij zijn zoon Cor.

Meer over de documentaire Johnny Meijer

 

Meer informatie


Duur 50 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2018
Omroep AVROTROS
Producent Stichting Jura Filmproducties
Scenario John Appel
Regie John Appel