JovannaForFuture


Korte documentaire over de Nederlandse Jovanna die zich net als de Zweedse Greta Thunberg inzet voor het klimaat.

Soms snakt de Nederlandse Jovanna ernaar een keertje te zondigen en een klein toetje te eten, ook al zit er heel veel plastic omheen. Dan vindt ze het stom dat het nodig is om bij alles wat ze doet aan het milieu te denken. Want dat doet ze, zo blijkt uit hoe ze leeft en wat ze vertelt. Ze eet geen vlees en woont met haar familie in een ‘aardehuis’ waar ze alle energie die ze gebruiken zelf opwekken. En Jovanna doet nog meer: iedere vrijdag staakt ze voor het stadhuis van Deventer voor het klimaat.

Net als duizenden jongeren wereldwijd is ze geïnspireerd geraakt door klimaatactivist Greta Thunberg. Kinderen kunnen niet stemmen en dan is staken de enige manier om te laten zien dat er iets moet gebeuren. Kort komen bezorgde kinderen uit landen als Australië, Curaçao en Vietnam voorbij. Ook zij vinden dat er wat moet veranderen. Wanneer gaan de volwassenen eindelijk iets doen?

JovannaForFuture maakt tijdens het IDFA deel uit van de Kids&Docs Competition en wordt uitgezonden als aflevering van Mensjesrechten. Eerder werd over Jovanna al de korte documentaire Jovanna – Over een week ga ik de wereld redden gemaakt. Deze werd uitgezonden als aflevering in de serie Nog één week.

EO – vrijdag 22 november 2019 (IDFA) | zondag 5 april 2020 (ZappDoc NPO 3)

Kijk JovannaForFuture terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 16 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep EO
Producent Tangerine Tree
Scenario Mirjam Marks
Regie Mirjam Marks