Kindsoldaat van Hitler

Documentaire over acteur, regisseur en scenarioschrijver Herbert Curiël (1927) die kind van een NSB-er was en zelf bij de SS wilde. Wanneer hij wordt afgewezen, gaat hij in dienst bij de ‘Kriegsmarine’; een feit dat hem zijn leven achtervolgd heeft. Na de oorlog duikt hij onder bij familie, maar wordt in 1946 gearresteerd.

Na zijn straf gaat Curiël werk zoeken in Zweden en Spanje, waar hij als figurant met een markante kop de internationale filmwereld binnenrolt. In Lawrence of Arabia houdt hij tijdens de fameuze verkrachtingsscène Peter O’Toole’s linkerarm vast. Terug in Nederland wordt hij filmregisseur, maar zijn oeuvre blijft beperkt tot vijf lange speelfilms, gemaakt tussen 1975 en 1994.

Curiël wijt dit aan de reactie op zijn oorlogsverleden. ‘Over de hele wereld mocht ik filmen, behalve in Nederland. Een keer een NSB’er dan blijf je een NSB’er. Het leven is hard en onrechtvaardig.’ Volgens Hans Polak heeft Curiël onder andere aan de documentaire meegewerkt om potentiële djihadisten te waarschuwen niet dezelfde fout te maken die hij in zijn jeugd heeft gemaakt door voor Hitler te vechten.

Omroep Max – woensdag 29 juli 2015

Kijk Kindsoldaat van Hitler terug via de website van 2Doc

Meer informatie

Duur
50 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2015
Omroep
MAX
Producent
Stichting Beter Beeld
Scenario
Hans Polak
Regie
Hans Polak
Acteurs