Kruimeltje

Jeugdfilm naar het gelijknamige kinderboek van ex-schoolmeester Chris van Abcoude uit 1922, die tevens Pietje Bell schreef.

Het verhaal speelt in Rotterdam anno 1921. Kruimeltje is een tienjarig straatschoffie zonder ouders. Zijn verzorgster, vrouw Koster, is hem liever kwijt dan rijk en stuurt hem voortdurend de straat op om geld te verdienen. In de decemberkou zwerft Kruimeltje eenzaam door de straten en droomt van een vader in Amerika. Samen met zijn vriendje Keesie haalt hij kattenkwaad uit en wordt menigmaal door de politie in zijn kraag gegrepen.

Op het plotselinge sterfbed van vrouw Koster krijgt Kruimeltje een medaillon met de portretten van zijn ouders in handen gedrukt. Wilkes, een kruidenier die begaan is met het lot van het ventje, blijkt in het fotootje zijn oude jeugdvriend te herkennen. Met meer dan een miljoen bezoekers was Kruimeltje een van de succesvolste films van de laatste jaren.

KRO – donderdag 9 december 1999

Kijk Kruimeltje terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
119 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
1999
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Shooting Star
Scenario
Maria Peters
Regie
Maria Peters
Acteurs
Anna van der Sloot, Anneke Blok, Aus Greidanus sr., Bert Geurkink, Eric van der Donk, Hugo Haenen, Jan Decleir, John Kraaijkamp sr., Kay Greidanus, Maarten Wansink, Mark van Duijn, Mitchell Redmond, Quinten Schram, Rick Engelkes, Rick Nicolet, Robbie Scheek, Ruud Feltkamp, Sacha Bulthuis, Thekla Reuten, Yannick van de Velde