L’Amour/La Mort


Elke liefde, hoe gelukkig ook, eindigt vroeg of laat ongelukkig; hetzij door verlies, hetzij door de dood van een van beide, hetzij door een verbroken verbond. Het zijn de kanten van dezelfde medaille. Waarom hebben we lief als de liefde ons zoveel pijn kan doen? Is het dan niet veiliger om niet lief te hebben?

In L’Amour/La Mort wordt het verbond tussen de liefde en de dood tegen het licht gehouden aan de hand van onuitwisbare liefdesverhalen. Een aantal personages die in hun leven diepgaand geconfronteerd zijn met de liefde en de dood, geven aan de hand van hun verhalen inzicht in het raadsel van de liefde.

Op de beroemde divan van Freud laten de personages zich ondervragen over hun ervaringen. Zij spreken over het plotseling verliezen van een geliefde, het verzorgen van een partner met dementie, het lijden aan amour fou, het zoeken naar de ware liefde en de plotselinge confrontatie met sterfelijkheid. Een psychiater en een dokter, die onderzoek doet naar het gebroken hart syndroom, geven inzicht in de mentale en fysieke aspecten van het lijden; hoe laten de liefde en de dood hun sporen achter?

De verhalen worden verweven met tijdloze werken uit de schilderkunst en de muziekgeschiedenis, want daar waar geen woorden meer zijn, is kunst en muziek. Opdat de optelling de schitterende pijn van de liefde in volle omvang doet binnenkomen.

Geslecteerd voor een Gouden Kalf voor Beste Documentaire.

KRO-NCRV – zaterdag 24 september (première NFF) | donderdag 6 oktober 2022 (bioscooppremière) | maandag 27 februari (TV)

Affiche L'Amour/La Mort

Affiche L’Amour/La Mort

Meer informatie


Duur 92 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2022
Omroep KRO-NCRV
Producent DOXY
Scenario Ramón Gieling
Regie Ramón Gieling