Last Hijack

Waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van een piraat. In een kruising van animatie en documentaire biedt de film een innovatieve kijk op de manier waarop één Somalische piraat – Mohamed – in dit harde, gevaarlijke bestaan terecht is gekomen.

In dit non-fictie verhaal staan animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen, gepresenteerd vanuit zijn eigen gezichtspunt, tegenover de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven. Somalië is het epicentrum van de piraterij en Mohamed is één van de meest door de wol geverfde piraten. Maar in zijn eigen land, een mislukte staat, is Mohamed gewoon een man op middelbare leeftijd die het hoofd boven water probeert te houden.

Verre van de romantische avonturen in piratenboeken en -films worden Somalische piraten vooral geconfronteerd met kritiek en stigmatisering, zowel door landgenoten als door de rest van de wereld. Nu gaat Mohamed trouwen en zowel zijn ouders als de ouders van zijn bruid zetten hem onder druk om zijn leven over een andere boeg te gooien vóór zijn trouwdag. Mohamed ziet het einde van de gouden eeuw van de piraterij naderen, en terwijl de druk om voor zijn naasten te zorgen toeneemt moet hij besluiten of hij alles op alles zal zetten: waagt hij nog één laatste kaping?

IKON – dinsdag 14 oktober 2014

Kijk Last Hijack terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
83 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2014
Omroep
EO
Producent
Submarine BV
Scenario
Regie
Femke Wolting, Tommy Pallotta
Acteurs