Layla M.


De 18 jaar oude Nederlands-Marokkaanse Layla sluit zich aan bij een groep radicale moslims. Ze komt in een wereld waarin ze haar ideeën in eerste instantie kwijt kan, maar die haar uiteindelijk voor een onmogelijke keuze stelt.

De Amsterdamse vwo-scholiere Layla is slim, geëmancipeerd, niet op haar mondje gevallen en moslima (en ze kan ook nog eens goed voetballen). Volgens Layla zijn haar ingeburgerde ouders en haar broertje veel te laks en komen ze niet in verzet tegen de groeiende islamofobie. De bozige Layla trekt zich het lot van de (moslim)wereld steeds meer aan. Via YouTube en Skype komt Layla in contact met gelijkgestemden. Met een daarvan trouwt ze stiekem. Samen vertrekken ze naar het Midden-Oosten, maar dat blijkt allesbehalve een paradijs.

Winnaar van een Gouden Kalf voor de Beste Actrice (Nora El Koussour) en de Beste mannelijke bijrol (Mohammed Azaay). De film was ook de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2018. Televisiepremière op woensdag 6 maart op NPO 3.

NTR – donderdag 17 november 2016

Bekijk een interview met hoofdrolspeelster Nora El Koussour en Mijke de Jong in Pauw via NPO Start.

Affiche Layla M

Affiche Layla M

Meer informatie


Duur 110 minuten
Genre Speelfilm
Jaar 2016
Omroep NTR
Producent Topkapi Films BV
Scenario Jan Eilander, Mijke de Jong
Regie Mijke de Jong
Acteurs Batouz Nassaj, Hassan Akkouch, Husam Chadat, Ilias Addab, Juju Habip, Karl Ferlin, Kerem Demirci, Miraj de Groof, Mohammed Azaay, Nici Granit, Nora El Koussour, Sachli Gholamalizad, Sajid Siddiqui, Steef Cuijpers, Yasemin Cetinkaya, Zouhair Ait Aadi