Lek


De carrièregerichte agent Eddy raakt verstrikt in een drugszaak, na een ontmoeting met zijn oude jeugdvriend en crimineel Jack. Eddy wordt door de Centrale Inlichtingen Dienst gevraagd te bemiddelen bij een ontmoeting met Jack. Men wil hem als informant gebruiken teneinde de coketransporten van drugsbaron Haveman te onderscheppen.

Eddy wil hogerop en stemt toe en Jack grijpt de mogelijkheid aan om als kersverse vader een nieuw leven te beginnen. De politieacties op basis van Jacks informatie mislukken steeds, en de drugsbende merkt dat de politie haar op de hielen zit. Zowel de politie als de criminelen gaan op zoek naar de lekken. Eddy dreigt, samen met zijn vrouw, slachtoffer te worden. Het scenario is losjes gebaseerd op het onderzoek naar het doorlaten van de drugstransporten door de Nederlandse politie in de geruchtmakende IRT-affaire.

Lek werd in 2000 viervoudig winnaar van een Gouden Kalf: voor Beste Regie en Beste Scenario (beide voor Jean van de Velde), en ook voor Beste Lange Speelfilm en Beste Acteur (Victor Löw). Gebaseerd op het boek Sans rancune van Jan van Daalen.

VARA – donderdag 27 april 2000

Kijk Lek terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 109 minuten
Genre Speelfilm
Jaar 2000
Omroep BNNVARA
Producent All Yours Film
Scenario Jean van de Velde, Simon de Waal
Regie Jean van de Velde
Acteurs Cas Jansen, Daniël Boissevain, Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Lou Landré, Ricky Koole, Thomas Acda, Ton Kas, Victor Löw