Leonie, actrice en spionne

Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland. Na de oorlog vreesde ook een aantal prominente Nederlanders voor Leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting. De film volgt min of meer de chronologie van dit wonderbaarlijke levensverhaal via scenes uit oude films. Gehuld in een waas van mysterie is niet altijd duidelijk hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ haar leven was.

Leonie, actrice en spionne, volgt het wonderbaarlijke levensverhaal van Leonie Brandt. Als mijnwerkersdochter droomt Leonie ervan actrice te worden. Een droom die uitkomt als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Rond 1936 komt ze er toevallig achter dat het in het Victoria Hotel in Amsterdam wemelt van de spionnen. Dit prikkelt al haar ambities en talenten. Haar leven neemt een radicale wending. Ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in Duitsland en infiltreert in de hoogste regionen van de politiek in nazi-Duitsland. Leonie beheerst het vak tot in de finesses en speelt de rol van haar leven. De inzet is hoog, een kwestie van leven of dood.

In de oorlog wordt ze gearresteerd door de SD en met een doodvonnis naar Ravensbrück gedeporteerd. Ze overleeft de nachtmerrie van het concentratiekamp en na terugkeer speelt ze een duistere rol in de naoorlogse Nederlandse inlichtingendienst. Ze maakt deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoort. Ze kent ze allemaal en ze zijn als de dood voor haar. Ook een aantal prominente Nederlanders vreest Leonie om wat ze weet over hun doen en laten tijdens de bezetting. Zo zou ze brisante informatie hebben over de zogenaamde Stadhoudersbrief uit 1942, waarin prins Bernhard aan Hitler voorstelt stadhouder van Nederland te worden.

Leonie, actrice en spionne is een unieke film waarin het levensverhaal van Leonie Brandt aan de hand van oude filmscènes uit het filmarchief van EYE wordt verteld. De verschillende actrices uit de filmfragmenten vormen samen het portret van deze moeilijk te vatten vrouw. Het raamwerk van de vertelling is een geënsceneerd gesprek met haar oude advocaat Besier, gespeeld door Cas Enklaar. Het leven van Leonie Brandt heeft de meest onwaarschijnlijke episodes gekend. Hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ die zijn is niet altijd duidelijk en over die scheidslijn gaat de film. Als je haar verhaal wilt vertellen stuit je steeds weer op de vraag: wie was Leonie Brandt eigenlijk?

Stem: Rifka Lodeizen

NTR – zaterdag 25 januari 2020 (IFFR) | donderdag 20 februari 2020 (biscooprelease) | zaterdag 27 juni 2020 (TV)

Kijk Leonie, actrice en spionne terug via NPO Start

Affiche Leonie, actrice en spionne

Affiche Leonie, actrice en spionne

Meer informatie

Duur
85 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2020
Omroep
NTR
Producent
SNG Film BV
Scenario
Annette Apon
Regie
Annette Apon
Acteurs
Cas Enklaar, Martijn van der Veen, Rifka Lodeizen