Liefde is aardappelen


Documentairemaker Aliona van der Horst erfde een kamertje in het Russische familiehuis waar haar moeder opgroeide. Ze zocht, met camera, haar Russische familie op: wie waren zij en wat voor levens hadden ze?

Op een dag krijgt de Nederlandse filmmaakster Aliona van der Horst een erfenis: een kamertje van zes vierkante meter in een houten huisje, op het platteland van Rusland waar haar moeder is opgegroeid. Aliona gaat, nu met camera, terug naar het dorp waar ze als kind in de vakanties logeerde. De film laat stemmen horen van haar oma en tantes en toont de tastbare bewijzen van hun leven in het familiehuis.

Dozen en koffers vol afgedragen schoenen, in alle maten, komen tevoorschijn. Stapels lapjes, dekens, verstofte voorraden blikjes en weckpotten, voor je weet maar nooit. Wie waren zij en wat voor levens hadden ze? Vanwaar hun voortdurende angst en opoffering? Een poëtische documentaire over Van der Horsts Russische familie en het leven van gewone mensen in tijden van Stalin, kunstmatige hongersnoden en oorlog.

Winnaar van een Gouden Kalf voor de Beste lange documentaire.

VPRO – woensdag 20 december 2017

Kijk Liefde is aardappelen terug via NPO Start

Affiche Liefde is aardappelen

Affiche Liefde is aardappelen

Meer informatie


Duur 89 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2017
Omroep VPRO
Producent Zeppers Film & TV
Scenario Aliona van der Horst
Regie Aliona van der Horst