Lomax, the Songhunter


Documentaire over Alan Lomax (1905-2002), de onvermoeibare verzamelaar van folkmuziek, aan de hand van getuigenissen van familie, vrienden, collega’s en kenners van oude volksliedjes in heel Europa.

Het leven van ‘liedjesjager’ Alan Lomax¬† was gewijd aan het vastleggen van volksliedjes voordat ze voorgoed zouden verdwijnen onder invloed van de moderne muziekindustrie. Kort voor zijn dood zoekt regisseur Rogier Kappers hem op. Lomax zelf kan dan door een hersenbloeding niet meer spreken.

Aan de hand van getuigenissen van medewerkers, familie en vrienden, Lomax’ opnamen van volksmuziek en oude interviews met Lomax zelf schetst Kappers een portret van deze verzamelaar van volksmuziek.¬† Aan de hand van Lomax’ reisaantekeningen weet Kappers mensen terug te vinden die tientallen jaren eerder door Lomax zijn geregistreerd. Zo vindt hij op een afgelegen Schots eiland een vrouw die bijna vierhonderd liedjes uit haar hoofd kent en wordt in een klein Spaans dorpje opnieuw de doedelzak tevoorschijn gehaald. Net als toen beginnen de aanwezigen te zingen.

Winnaar van een Gouden Kalf voor de Beste lange documentaire.

NPS – 13 oktober 2005

Affiche Lomax, the Songhunter

Affiche Lomax, the Songhunter

Meer informatie


Duur 93 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2004
Omroep NTR
Producent MM Filmprodukties
Scenario Rogier Kappers
Regie Rogier Kappers