Man in de knoop

In 2016 telde Nederland bijna 1900 zelfdodingen, het hoogste aantal ooit. Tweemaal zoveel mannen als vrouwen – en dat is al jaren zo. De laatste stijging werd vooral veroorzaakt bij mannen van middelbare leeftijd en mannen tussen de 20 en 39. Zelfdoding is onder mannen de op één na belangrijkste doodsoorzaak. Maar dat heeft nog nooit het nieuws gehaald.

In de documentaire Man in de Knoop praat Frans Bromet met drie weduwen die geconfronteerd werden met de zelfdoding van hun echtgenoot. In een openhartig gesprek gaan zij op zoek naar de beweegredenen achter de wanhoopsdaad. Ooit vielen de vrouwen voor de karakters van de mannen, maar in de loop der jaren, na de komst van kinderen, gedoe op het werk en andere problemen zagen zij hen veranderen. De mannen isoleerden zich steeds meer, ingegeven door de zelfopgelegde eis om aan verwachtingen van buitenaf te voldoen, het gevoel van falen en de schaamte daarvoor. ’In zijn hoofd was alles nog een stukje erger.’

Bromet maakte de film in samenwerking met journalist Nathan Vos. In het boek Man o man – geschreven na de zelfmoord van zijn broer – onderzoekt Vos of er iets met de man aan de hand is? Hoe kan het dat zoveel mannen maar wat aanklooien, somberen, de weg kwijt zijn? Hoe kan het dat mannen die in de problemen zijn geen hulp vragen? Hoe kan het dat betrokken vaders en toegewijde echtgenoten zonder een psychiatrisch verleden niet meer willen leven?

Dat het tot de onomkeerbare daad zou leiden, voorzagen de weduwes niet. “Ik heb er geen seconde bij stil gestaan dat hij dat zou kunnen doen.” De vrouwen blijven achter met de grote vraag ‘Waarom?’ ‘Er was geen afscheidsbrief, niks. Na verloop van tijd heb ik mijn eigen antwoorden gekregen.’

Man in de knoop richt zich tot iedereen die meer wil weten waarom mannen in deze tijd in verwarring zijn. Niet dat daar een pasklaar antwoord voor is, maar de verhalen van de vrouwen wijzen wel in een bepaalde richting.

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Man in de knoop is een film van Frans Bromet en geproduceerd door &Bromet in samenwerking met KRO-NCRV en is tot stand gekomen met steun van CoBO.

KRO-NCRV – Maandag 10 september 2018

Kijk Man in de knoop terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Omroep
KRO-NCRV
Producent
&Bromet
Scenario
Frans Bromet
Regie
Frans Bromet
Acteurs