Mijn leven is van mij – Pia Douwes


Intiem portret over de internationaal gevierde musicalster Pia Douwes. Ze is op een punt in haar leven gekomen dat ze op zoek gaat naar een manier om tegemoet te kunnen blijven komen aan de tol die een leven aan de top nu eenmaal eist.

Al dertig jaar lang is de internationaal gevierde musicalster Pia Douwes gericht op presteren. Compromisloos. ‘Dat is de enige manier om de top te bereiken, en om er te blijven.’ Haar grote doorbraak beleefde ze in 1992, toen zij de titelrol cre)erde in Elisabeth in Wenen. Sindsdien is het lied Mijn leven is van mij onlosmakelijk met haar verbonden. Daarna speelde ze continu iconische hoofdrollen in musicals zoals ChicagoEvitaCatsLes Misérables en Sunset Boulevard. Ze trad op in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Japan en op Broadway en Westend.

Als een nomade zwerfde ze, geprezen voor haar werk en in elke rol die ze zich wenste, voor producties over de wereld. Nu de nadagen van haar imposante carrière aanbreken wordt werken minder vanzelfsprekend en vraagt de zorg voor haar ouders op leeftijd haar aandacht. Filmmaakster Emma Westermann volgde Pia Douwes in haar vertrouwde bestaan als musicalster dat haar al dertig jaar perfect past; een goedlachse diva die, met een overvolle agenda, rennend van repetitie naar repetitie, het uiterste uit zichzelf haalt. Voorstellingen, hotels, lange autoritten, spotlights, applaus en aandacht; het zijn de vaste waarden in haar bestaan. Net zoals haar ouders, die zeer betrokken zijn bij haar leven en geen voorstelling van haar missen. Haar vader – bekend als ‘Papapia’ in de musicalwereld – heeft zelfs haar gehele loopbaan minutieus vastgelegd en zorgvuldig gearchiveerd.

Pia heeft de ambitie om nog lang aan de top te blijven, maar tegen welke prijs? De film toont de worsteling van een topartiest om mentaal en fysiek overeind te blijven. Een pijnlijk proces. Hoe harder ze probeert, des te moeilijker het wordt, totdat ze uiteindelijk niet meer kan.

Om tegemoet te kunnen blijven komen aan de tol die een leven aan de top nu eenmaal eist voelt ze dat er iets moet veranderen, en maakt de balans op: ’Ik wil niet overleven, ik wil leven!’, zegt ze stellig.

AVROTROS – 13 december 2018

Kijk Pia Douwes – Mijn leven is van mij terug via NPO Start.

Meer informatie


Duur 51 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2018
Omroep AVROTROS
Producent DOXY
Scenario Emma Westermann
Regie Emma Westermann