Morisot – Moed, storm en liefde


Documentaire over de impressionistische vrouwelijke kunstenaar Berthe Morisot die, in tegenstelling tot haar beroemde mannelijke collega’s Monet, Degas en Renoir in de vergetelheid is geraakt.

Morisot was één van de grondleggers van het impressionisme, maar haar sekse stond een carrière in de weg. Terwijl haar mannelijke collega’s Monet, Degas en Renoir wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot (1841-1895) in de vergetelheid geraakt. Morisot was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel. Zoals het dilemma een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin.

Regisseur Klaas Bense maakte niet alleen een kleurrijk portret over deze vergeten impressionist, maar portretteerde ook diverse jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs, voor wie het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie is. Daarmee is de film ook een hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe Morisot.

Uitgezonden als aflevering van Het Uur van de Wolf.

NTR – donderdag 28 juni 2018

Kijk Morisot – Moed, storm en liefde terug via NPO Start

Affiche Morisot - Bloed, storm en liefde

Affiche Morisot – Bloed, storm en liefde

Meer informatie


Duur 55 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2018
Omroep NTR
Producent Zeppers Film & TV
Scenario Klaas Bense
Regie Klaas Bense