My Maysoon

Filmmaker Batoul Karbijha gebruikt het maken van een film over haar verdwenen zus als middel om erachter te komen wat er is gebeurd en als manier om ermee om te gaan. Voor haarzelf, voor haar familie en voor alle families die geliefden hebben verloren op weg naar een veiligere toekomst.

Op 24 augustus 2014 verdween de 20-jarige Maysoon Karbijha op de Middellandse Zee. Ze was op weg van Syrië naar Europa toen haar boot omsloeg. Van de 712 opvarenden werden er 488 gered, 24 werden uit het water gehaald door de Italiaanse marine en de circa 170 resterende mensen worden sindsdien vermist. Maysoon is één van hen.

Batoul’s zoektocht zet haar op een spoor dat van Sicilië via Tunesië leidt naar Libië, en confronteert haar met begraafplaatsen vol vermiste migranten, in een labyrint van onwetendheid, onverschilligheid en machteloosheid. De zoektocht leidt ook tot een confrontatie met de familie van Batoul. Zij kunnen al jaren niet meer over Maysoon praten en weigeren in stilte te accepteren dat ze er misschien niet meer is. Batoul hoopt dat de zoektocht het mogelijk maakt om met haar familie over Maysoon te praten. Een intiem proces waarin verlies, pijn en hoop elkaar afwisselen.

EO – zaterdag 1 april 2023 (première Movies That Matter Festival) | donderdag 15 juni 2023 (TV)

Kijk My Maysoon terug via NPO Start

Filmposter My Maysoon

Filmposter My Maysoon

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2023
Omroep
EO
Producent
DOXY
Scenario
Batoul Karbijha
Regie
Batoul Karbijha
Acteurs