Nationale 4 mei herdenking 2019

Live verslag van de nationale herdenkingsbijeenkomst op de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument voorafgaand aan de twee minuten stilte.

Verslag van 4 mei-herdenkingen op verschillende plaatsen in het land met een rechtstreeks verslag van de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt  een voordracht over oorlog en onvrijheid. Om 19.50 uur wordt geschakeld naar de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument voorafgaand aan de twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt een toespraak. Jeroen Overbeek voorziet de beelden van commentaar.

Annechien Steenhuizen praat in Sliedrecht met een gast over de Merwederazzia van 75 jaar geleden en over de gedwongen tewerkstelling, de ‘Arbeitseinsatz’. Zo’n 300.000 Nederlandse mannen moesten in Duitsland dwangarbeid verrichten. In mei 1944 werd in Sliedrecht en andere gemeenten rond de Merwede een groot aantal jongemannen opgepakt. Velen van hen werden naar Duitsland afgevoerd om er gedwongen te werken in de oorlogsindustrie. Deze razzia is onderwerp van de documentaire later op de avond: De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders.

NOS – zaterdag 4 mei 2019

Kijk Nationale 4 mei herdenking 2019: Vuur van de vrijheid terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
108 minuten
Genre
Podium
Jaar
2019
Omroep
NOS
Producent
Theater na de Dam
Scenario
Regie
Acteurs