Nederland fraudeland

Documentaire waarbij voor het eerst in de geschiedenis van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een filmploeg toestemming kreeg om medewerkers van de FIOD tijdens een grootschalig fraudeonderzoek te filmen. Een horecaketen wordt ervan verdacht geld uit de kassa’s te laten verdwijnen. De FIOD stelt een onderzoek in.

Medewerkers van de FIOD, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, die met dozen vol administratie uit een van fraude verdacht bedrijf naar buiten komen; het zijn beelden die iedereen kent. Een inval van de FIOD haalt vaak de voorpagina’s, maar wat zich achter de schermen bij zo’n inval afspeelt, blijft strikt geheim. Voor het eerst in de geschiedenis van de dienst kreeg een filmploeg toestemming om medewerkers van de FIOD tijdens een grootschalig fraudeonderzoek te filmen.

Binnen de FIOD is er een Team Criminele Inlichtingen (TCI), dat gespecialiseerd is in het opsporen en bestrijden van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit, zoals het witwassen van crimineel vermogen, drugshandel, faillissementsfraude en btw-carrouselfraude. Op basis van de door de opsporingsdienst verzamelde bewijzen beslist het Openbaar Ministerie over mogelijke strafvervolging. Na een tip over mogelijke belastingontduiking bij een Nederlandse horecaketen start de FIOD een onderzoek. In verschillende vestigingen verdwijnt volgens de FIOD op raadselachtige wijze geld uit kassa’s. De opsporingsdienst vermoedt in eerste instantie dat er gebruikgemaakt wordt van een geprepareerd kassasysteem, waarmee inkomsten kunnen worden verdoezeld. In overleg met de zaakofficier van het Openbaar Ministerie worden taps geplaatst en camerabeelden geanalyseerd. FIOD-medewerkers gaan incognito op bezoek bij de vestigingen om te zien of er verdachte zaken plaatsvinden.

Na maanden van onderzoek valt de FIOD in een gecoördineerde actie een zestal vestigingen van de horecaketen binnen, waarbij pinautomaten, kassasystemen en brandkasten veilig worden gesteld. Na inbeslagneming van de administratie en verhoor van werknemers begint een langdurig forensisch-boekhoudkundig onderzoek, dat uiteindelijk leidt tot een strafzaak door het OM tegen het van fraude verdachte bedrijf.

KRO-NCRV – woensdag 5 januari 2022

Kijk Nederland fraudeland terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
64 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2020
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Selfmade Films
Scenario
René Roelofs
Regie
René Roelofs
Acteurs