Nederland onder water

Documentaire over het onderwaterleven in Nederland. Door het gebruik van de nieuwste technieken lijkt een boerensloot plotseling op een koraalrif vol verborgen leven.

Nederland en water, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederlandse molens, gemalen, polders en dijken zijn wereldberoemd bij toeristen. Nederland is omgeven door water in de vorm van sloten, vaarten, kanalen, plassen, meren en rivieren. Maar liefst 16% van ons land bestaat uit zoet water en een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel. Water zit in de wolken van Hollandse luchten en regelmatig is er te vel water. Water heeft een oeroude aantrekkingskracht op mensen. Nederland heeft het watersysteem in onze rivierdelta naar onze hand gezet om het water te temmen, en optimaal te kunnen benutten. Daar is Nederland goed in en ons land adviseert wereldwijd over watermanagement.

De wereld onder water is echter vrij onbekend. Nog geen dertig jaar geleden was het ondenkbaar om een onderwaterfilm te maken in Nederland. In het vervuilde, troebele water was niks te zien en een groot deel van het water was levenloos. De ergste vervuiling is inmiddels achter de rug. Zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug, schoon water bruist weer van het leven. Het tij lijkt te keren voor gezond water.

Deze natuurfilm toont leven dat meestal verborgen voor ons is, omdat het zich onder water afspeelt. De complexiteit, schoonheid en vernuftigheid van de bewoners onder de waterspiegel is fascinerend. De diversiteit aan soorten, maten, gedrag, kleuren en vormen is enorm. Dan blijkt een boerensloot plotseling op een exotisch koraalrif. Het decor is altijd in beweging. Eeuwenoud bronwater, stromende beken en rivieren, ogenschijnlijk stilstaande poelen, alles is onderdeel van de kringloop van het water. Ze worden gevoed door, en voeden op hun beurt het weer en de wolken. Af en toe is dat te zien in de film, maar alles is dienstbaar aan het vertellen van het levensverhaal van de planten en dieren, waaronder de paling die overal opduikt.

De film is een ontdekkingsreis door rivieren, sloten en beken, waarbij met de nieuwste technieken is gefilmd.

Stem: Gijs Scholten van Aschat

AVROTROS – donderdag 19 mei 2022

Affiche Nature on Tour - Nederland onder water

 

Meer informatie

Duur
60 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2022
Omroep
AVROTROS
Producent
IWP
Scenario
Karin Schagen
Regie
Arthur de Bruin
Acteurs
Gijs Scholten van Aschat