Nelsons No 5

Carmen Cobos volgde Nelsons en het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de repetities voor de Vijfde Symfonie van Shostakovitsj.

De Letse dirigent Andris Nelsons geldt als een bescheiden en vriendelijke man, met een enorme passie voor zijn vak. Regisseur Carmen Cobos volgde Nelsons en het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de repetities voor de Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj. Nelsons zelf werd – als jonge, in de Sovjet Unie wonende musicus – diepgaand beïnvloed door de Vijfde Symfonie.

Er is een handjevol symfonieën die zowel het publiek als de uitvoerenden in een staat van vervoering brengen. Het toeval wil dat drie ervan vijfde symfonieën zijn, geschreven door de muzikale grootmeesters Mahler, Beethoven en, uiteraard, Sjostakovitsj. Andris Nelsons In Nelsons No 5, de tweede lange documentaire van Carmen Cobos, gaat de wereldberoemde Letse dirigent Andris Nelsons aan de slag met het meesterwerk van Sjostakovitsj. Hij doet dat samen met een van de meest gerenommeerde orkesten ter wereld, het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam.

In de film volgen we het hele proces, dat zich afspeelde in oktober 2014. Van zijn aankomst op Schiphol vanuit Amerika, waar hij vaste dirigent is van het Boston Symphony Orchestra, via de repetities waarbij Nelsons zijn vitale, gevoelige kant laat zien, tot aan een impressionistische montage van fragmenten uit drie uitvoeringen van het werk.

Uitgezonden als aflevering van Close Up.

AVROTROS –  zondag 17 april 2016

Kijk Nelsons No 5 terug via NPO Start

Affiche Nelsons No 5

Affiche Nelsons No 5

 

Meer informatie

Duur
54 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Omroep
AVROTROS
Producent
Cobos Films
Scenario
Carmen Cobos
Regie
Carmen Cobos
Acteurs