Novemberlicht

Door overvloedige regenval in West-Europa stijgt het water in het Hollandse rivierengebied snel. Overstromingen worden gevreesd en de bevolking wordt geëvacueerd. Jacoba, een eigenzinnige oude vrouw, heeft zich onttrokken aan het gedwongen vertrek. Vervuld van een intens verlangen naar de dood houdt ze zich schuil in haar afgelegen dijkhuis. Een fatale dijkdoorbraak zal haar verlossen uit een leven vol teleurstellingen.

Net wanneer het gebied tot haar grote opluchting hermetisch van de buitenwereld is afgesloten, wordt Jacoba verrast door haar twaalfjarige kleindochter Fleur, op zoek naar haar konijn. Gedreven door woede en wanhoop schuwt ze geen middel om haar kleindochter te dwingen weer weg te vertrekken en probeert haar, in de schaduw van de dood, met list, chantage en zelfs geweld letterlijk en figuurlijk van zich af te slaan. Fleur, niet in staat haar oma alleen achter te laten, laat zich niet intimideren en vecht terug.

Wat volgt, is een verbeten strijd tussen twee schijnbaar ongelijke partijen: een kind voor wie het leven nog vol beloftes is, tegenover een oude vrouw die alle hoop op geluk moest laten varen. In strijdlust doen ze echter niet voor elkaar onder. Terwijl er kostbare tijd verstrijkt, blijkt de kloof tussen de levenslust van Fleur en de obsessieve doodsdrift van Jacoba niet onoverbrugbaar.

De confrontatie met Fleur schenkt Jacoba uiteindelijk de ruimte en de rust zich te bezinnen op de ware motieven van haar besluit, de diepere grond van haar verlangen. Dat noodzaakt haar echter ook om opnieuw te kiezen tussen leven en dood. Als ze tenslotte zichzelf overwint, rest alleen nog de vraag of het daarvoor niet te laat is.

IKON – woensdag 2 april 2003

Deze Telefilm is helaas niet online terug te kijken.

 

Affiche Telefilm Novemberlicht

Affiche Novemberlicht

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2003
Omroep
EO
Producent
Waterland Film & TV
Scenario
Helena van der Meulen
Regie
Eric Oosthoek
Acteurs
Annemarie Prins, Eva van Barneveld, Niek Pancras, Patrick Ferwerda