Ossip – Van vader op zoon

Documentaire over Ossip, de Haagse kunstenaar Ossip die foto’s van anonieme personen – vaak uit een ver verleden –  bewerkt tot objecten en installaties. Het resultaat is licht verontrustend en raadselachtig. Wie is deze man, die zichzelf niet graag ‘kunstenaar’ noemt?

Regisseur Anduo Lucia doet een poging het mysterie te ontrafelen en stuit op een verhaal over verloren vaders en zonen en de prijs van een leven voor de kunst. Veel van Ossips kunstwerken hebben een bewegend element en krijgen een curieuze titel. Zo kunnen er draden uit zijn werken steken, of maakt hij gebruik van diepte met verschillende niveaus of combineert hij zijn kunstwerken met alledaagse voorwerpen, zoals een parfumflesje, theekopje of lamp.

Ossip is de zoon van Jan Snoeck, de bekende beeldhouwer die afgelopen jaar op 91-jarige leeftijd overleed. De kunstenaar kan niet verklaren waarom hij uit alle foto’s die hij om zich heen verzamelt, juist de ene foto wel selecteert en de andere niet. Het gaat hem niet om de details, maar hij kiest op gevoel.
Uit zijn werk blijkt waarom Ossip juist bepaalde foto’s kiest. De kunstenaar wil hen en ons waarschuwen voor een op handen zijnde dreiging, niet door dat gevaar te tonen met de bekende vormen van geweld en agressie. De dreiging is onbestemd.

Close Up: Ossip - Van vader op zoon

Ossip interesseert het niets over de verhalen over kunst, ”Kunst is toch gewoon wat je ziet”. Hij praat in feite niet over de dieper liggende betekenissen achter zijn eigen werken. De documentaire laat meer zien dan alleen het werkproces van de kunstenaar, maar met name de obstakels waarmee hij wordt geconfronteerd. Daarnaast zie je in de documentaire de relatie met zijn vader en zoon, en de verschillen tussen deze drie generaties. Uitgezonden in de reeks Close Up.

AVROTROS – donderdag 21 februari 2019

Kijk Ossip – Van vader op zoon na uitzending terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
51 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2019
Omroep
AVROTROS
Producent
Talent United BV
Scenario
Anduo Lucia
Regie
Anduo Lucia
Acteurs