Ouwehoeren

De tweelingzussen Louise en Martine Fokkens hebben vijftig jaar werkervaring op de Wallen in Amsterdam. Het zijn sterke, optimistische en humoristische vrouwen, die zich ondanks veel tegenslagen en negatieve reacties van de buitenwereld al die jaren met verve staande hebben gehouden in de wereld van de prostitutie.

De kijker wordt meegenomen langs plekken in Amsterdam waar herinneringen liggen. In openhartige interviews met en gesprekken tussen de zussen, buurtbewoners en een dochter van Louise wordt hun levensverhaal uit de doeken gedaan. Met veel humor vertellen ze over hoe ze achter het raam terechtkwamen, hoe ze op een bepaald moment voor zichzelf begonnen en hoe de verhoudingen in de prostitutie in de loop der jaren veranderden.

De verhalen zitten vol smeuïge details over de clientèle die soms uit onverwachte hoek kwam, zoals van kapelaans (“Weet je nog dat we zelfs een klein biechtstoeltje hadden?”) en over trucs die ze toepasten om mannen sneller aan hun gerief te laten komen. Sommige verhalen zijn schrijnend, maar de zussen spreken ook vol mededogen en zelfs genegenheid over hun klanten.

Louise is twee jaar geleden gestopt, maar Martine zit nog steeds achter het raam. Ze wil wel stoppen, maar haar financiële situatie laat het niet toe, zo zegt ze.

Ook bekend onder de titel Meet the Fokkens.

VPRO – maandag 4 juni 2012

Meer informatie

Duur
60 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2012
Omroep
VPRO
Producent
Submarine BV
Scenario
Gabrielle Provaas, Rob Schröder
Regie
Gabrielle Provaas, Rob Schröder
Acteurs