Poetins olympische droom

Documentaire over de razendsnelle verandering van de stad Sotsji, die in enkele jaren moet worden omgebouwd van een nostalgisch Sovjet vakantieoord, vol prachtige sanatoria, naar een moderne Russische stad.

In februari 2014 worden hier de Olympische Winterspelen gehouden en om van dit prestige project van president Poetin een succes te maken, moet werkelijk alles en iedereen wijken. In deze documentaire staat de verandering van Sotsji centraal, ‘het Cannes van de Sovjet-Unie’, die noodzakelijk is om Rusland weer op het wereldpodium te zetten.

Vladimir Poetin is bezig om van deze Spelen de duurste Spelen ooit te maken, en hiermee wil hij dan ook het visitekaartje van het nieuwe Rusland afgeven. Financiële, economische, politieke en ecologische grenzen worden doorbroken om dat te realiseren.

De documentaire volgt de cruciale momenten in het leven van de hoofdpersonen, die allen op eigen wijze betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Ondernemers, oligarchen, immigranten, sporters en activisten; iedereen heeft er wel iets mee te maken.

De film vertelt het ware verhaal van het huidige Rusland en in het bijzonder van de stad Sotsji op een manier die recht doet aan het land, maar tegelijkertijd ook laat zien dat deze duurste Olympische Spelen aller tijden, een nachtmerrie voor zowel mens als natuur zijn. De Spelen zijn niet een symbool geworden van de vrede, maar van een niets ontziende hebzucht waar ook Poetin de regie totaal over lijkt verloren te zijn.

VPRO – maandag 10 februari 2014

Kijk Poetins olympische droom terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2014
Omroep
VPRO
Producent
Zeppers Film & TV
Scenario
Hans Pool
Regie
Hans Pool
Acteurs