Prison for Profit


Documentaire waarin aan de hand van getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en het werk van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins een beeld wordt geschetst van het de gevolgen van de privatisering van de Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika.

In 2001 werd de Mangaung-gevangenis in gebruik genomen, de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika. Als uitbater beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een Brits miljardenbedrijf, de meest humane behandeling en de beste faciliteiten voor drieduizend gevangenen, voor de laagste prijs uiteraard.
Dat bleek al snel vooral verkooppraat. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken.

Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Prison for Profit toont aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan multinationals die winst als enig doel hebben. Welke negatieve gevolgen heeft dit voor de samenleving?

Prison for Profit is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary.

EO – zondag 24 november 2019 (IDFA) | 15 oktober 2020 (bioscooprelease) | dinsdag 9 maart 2021 (TV)

Kijk Prison for Profit terug via NPO Start

Kennisplatform en campagne rond Prison for Profit

Onlangs lanceerden de makers van deze documentaire, Femke en Ilse van Velzen, een kennisplatform en campagne rond Prison for Profit. Hiermee willen zij zich verdiepen in de vraag ‘Welke Prijs betalen wij, Nederlandse burgers, voor het privatiseren van onze publieke overheidsdiensten?’

Affiche Prison for Profit

Affiche Prison for Profit

Meer informatie


Duur 83 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep EO
Producent Stichting IF Productions
Scenario Femke van Velzen, Ilse van Velzen
Regie Femke van Velzen