Rotjochies (Punks)


Ontspoorde pubers krijgen op het Franse platteland een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren.

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Spijkerhard geteisem lijken ze, de pubers uit de documentaire Rotjochies (Punks). Gewend aan stoer doen, liegen, rottigheid en contact met politie, krijgen ze op het Franse platteland van een Nederlandse no-nonsense jeugdhulpverlener een tweede kans om te worden wie ze zouden kunnen zijn. In deze intieme, observerende film ontleedt Maasja Ooms, bekend van de prijswinnende documentaire Alicia (2017), messcherp de overlevingsstrategieën van deze ontspoorde en geharde jongeren. Wat maakt hen zo boos, onverschillig, gevoelloos en soms gewetenloos?

Hun ouders weten zich geen raad meer. Een voorlopige ondertoezichtstelling is de laatste strohalm voor een groep tieners in Rotjochies. Pijnlijke en openhartige gesprekken zijn er nodig om nog kans te kunnen maken op een gelukkig leven. Zo moet Mitchel weer door een deur zien te komen met zijn vader, terwijl er na de dood van zijn moeder misschien al te veel is gebeurd. Jahlano is al een stadium verder. Hij mag niet meer bij zijn moeder wonen en moet die teleurstelling te boven zien te komen. Mike kampt intussen met het imago van een jongen die misschien wel ‘een steekje los’ heeft zitten.
Problemen uit het verleden blijven knagen, terwijl de tieners hun demonen proberen te temmen met muziek en praatsessies, constant van dichtbij gefilmd door regisseur Maasja Ooms. De probleemjongeren tonen zich van hun meest kwetsbare kant, in dit even intieme als integere portret.

Op het IDFA won de documentaire van Maasja Ooms de IDFA Award for Best Editing en de IDFA Award for Best Cinematography. Daarnaast was Rotjochies geselecteerd voor de IDFA Competition for Feature-Length Documentary en is de documentaire uitgezonden als 2Doc IDFA primeur.

VPRO – vrijdag 22 november 2019 (premiere IDFA) | maandag 25 november 2019 (TV)

Kijk Rotjochies terug via NPO Start

Affiche Rotjochies (Punks)

Affiche Rotjochies (Punks)

Meer informatie


Duur 90 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep VPRO
Producent Cerutti Films
Scenario Maasja Ooms
Regie Maasja Ooms