Sidik en de panter


In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt Sidik naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Hij is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, zal terugkeert naar dit gebied.

“De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen” zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Sidik is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terugkeert naar dit gebied. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hiermee zou zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op zijn tochten door het ongetemde berglandschap ontmoet Sidik bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. Hij deelt herinneringen en noteert hun verhalen in zijn dagboek. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa wil vertrekken, laat de spanning tussen de verschillende generaties zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik. De liefde voor deze streek spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en moederlandsliefde.

Op het IDFA 2019 won Sidik en de panter de 2Doc IDFA Award voor Best Dutch Documentary.

HUMAN – zondag 24 november 2019 (première IDFA) | donderdag 10 september 2020 (bioscooprelease)

Kijk Sidik en de panter van 10 september 2020 tot 10 januari 2021 via Picl.

Affiche Sidik en de panter

Affiche Sidik en de panter

Meer informatie


Duur 82 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep HUMAN
Producent Dieptescherpte
Scenario Reber Dosky
Regie Reber Dosky