Stad van twee lentes


Documentaire over de impact van oorlog in Irak aan de hand van de belevenissen van de elfjarige Ala’ en de VN en de Nederlandse ambassadeur die dag en nacht werken aan het ondersteunen van de wederopbouw van Mosul.

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, willen de gevluchte inwoners van Mosul terugkeren naar hun oude huizen en levens. Het elfjarige meisje Ala’ is een van hen. Ze droomt van een tuintje bij haar familiehuis, al ligt de stad in puin.

Parallel aan het verhaal van Ala’ werken de VN en de Nederlandse ambassadeur dag en nacht om de wederopbouw van Mosul te ondersteunen. Maar hoe bouw je een leven op, als alles om je heen verwoest is? Als oudste dochter van het gezin heeft Ala’ veel verantwoordelijkheden, maar als ze even niet voor haar broertjes hoeft te zorgen, blijkt ze zelf ook dromen te hebben. Ze mist haar oude leven, haar school en haar opa en oma, aan wie ze brieven schrijft. Ala’ heeft één vurige wens: terugkeren naar haar huis in Mosul om een mooie tuin aan te leggen. De vraag is of haar huis nog overeind staat…

Stad van twee lentes ging in première op zaterdag 23 maart tijdens het  Movies that Matter Festival 2019. Op maandag 22 april is de televisiepremière bij BNNVARA op NPO 2.

Kijk Stad van twee lentes terug via NPO Start

BNNVARA – zaterdag 23 maart 2019 

Meer informatie


Duur 70 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep BNNVARA
Producent Dimdocs
Scenario Frederick Mansell, Laurens Samsom
Regie Frederick Mansell, Laurens Samsom