Stille nacht

Vijf studentes wonen in studentenhuizen in de buurt van een park. Allemaal hebben ze zo hun eigen problemen. Elke dag fietsen ze heen en weer tussen de universiteit en hun studentenkamers. Daarbij moeten ze door het park waarin regelmatig een verkrachter actief is.

Als er na een periode van relatieve rust opnieuw een studente verkracht wordt is Emma zó boos, dat ze een comité wil oprichten om de veiligheid aan de orde te stellen. Vier anderen, Marieke, Laura), Josien en Bonnie sluiten zich aan. Ze overleggen met het universiteitsbestuur, waar ze maar weinig voor elkaar krijgen. In ieder geval spreken ze af om ’s nachts voortaan in groepen door het park te fietsen.

Wanneer er daadwerkelijk een van hen gepakt wordt, zijn de meisjes diep geschokt, vooral ook omdat de politie er maar niet in slaagt een stap verder te komen. Omdat Emma een idee heeft wie het misschien gedaan kan hebben, draait het erop uit dat ze zelf achter de verkrachter aan gaan. Ze vinden van alles, maar komen uiteindelijk niet veel verder. Wel leren ze zichzelf, elkaar en hun relaties tot mannen steeds beter kennen.

Na een aantal sporen moeizaam te hebben gevolgd en Emma zelfs bedreigd is door een van hun ‘verdachten’ komen ze tot het inzicht dat ze hopeloos bezig zijn, als goedwillende amateurs. Waarom zou het hen in godsnaam lukken en de politie niet? Ze besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Maar dan komt Marieke aan met een ontdekking die tot de dader zou kunnen leiden…
De vraag is: wat te doen met die wetenschap?

AVRO – zaterdag 21 mei 2005

Kijk Stille nacht terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2005
Omroep
AVROTROS
Producent
Waterland Film & TV
Scenario
Frank Ketelaar
Regie
Ineke Houtman
Acteurs
Caro Lenssen, Christel Oomen, Jaap Spijkers, Jeroen Spitzenberger, Josefien Hendriks, Liesbeth Kamerling, Lore Dijkman, Marcel Musters, Peter Blok, Victor Löw, Victoria Koblenko