Süskind

Historisch drama over de joodse Walter Süskind die honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen wist te redden.

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderenTerwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.Walter Süskind

De hoofdpersoon in de film is Walter Süskind, een van de belangrijke medewerkers van de Joodsche Raad. Dit bestuurlijk orgaan werd door de Duitse bezetter in het leven geroepen met als doel de deportatie van de Nederlandse joden efficiënt te laten verlopen. Bij het transport van de joden naar de vernietigingskampen speelde Walter Süskind een sleutelrol. Hij stond aan het hoofd van de Hollandsche Schouwburg, die door de nazi’s als deportatiecentrum was aangewezen. Maar deze verantwoordelijke positie wist Süskind in samenspel met het Amsterdams studentenverzet ook te gebruiken om een groot aantal mensen, waaronder honderden kinderen, te behoeden voor deportatie.

VARA – donderdag 19 januari 2012

Kijk Süskind terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
118 minuten
Genre
Speelfilm, Telescoop
Jaar
2012
Omroep
BNNVARA
Producent
Fu Works, Süskind Productions
Scenario
Chris Mitchell, Rudolf van den Berg
Regie
Rudolf van den Berg
Acteurs
Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics, Katja Herbers, Tygo Gernandt