Sweet Dreams

Satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië.

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen.

Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

De film is de openingsfilm van het nederlands Filmfestival op vrijdag 22 september en ging vorige maand in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno, waar Renée Soutendijk een Gouden Luipaard won voor Beste Acteerprestatie. Sweet Dreams is ook de Nederlandse Oscar-inzending in de categorie ‘International Feature Film’.

VPRO – vrijdag 22 september (première NFF)  | donderdag 28 september 2023 bioscoop)

Poster Sweet Dreams - Foto: Emo Weemhoff

Foto’s: Emo Weemhoff

 

 

Meer informatie

Duur
100 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2023
Omroep
VPRO
Producent
Lemming Film
Scenario
Ena Sendijarević
Regie
Ena Sendijarević
Acteurs
Florian Myjer, Hans Dagelet, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Muhammad Khan, Peter Faber, Renée Soutendijk, Rio den Haas