The Player (De speler)

Gokken is een levenswijze, meer nog dan een verslaving. Regisseur John Appel kan daar over meepraten: zijn vader was een gokker. Met behulp van joviale bookmaker Harry Engels, een pokeraar en een veroordeelde zwendelaar probeert hij de ongrijpbare ziel van de gokker te doorgronden en daarmee ook zijn vader. Een leven op de rand van de vulkaan blijkt spannend en extatisch, maar ook gevuld met pijn en eenzaamheid.

Geïnspireerd door het avontuurlijke maar ook tragische leven van zijn vader, gaat John Appel in deze documentaire op zoek naar de ware aard van de speler. Een film over gokken in de ruimste zin van het woord: van onschuldige spelletjes en grapjes tot fatale risico’s en onverbeterlijke gokverslaving.

Aan de hand van portretten van een bookmaker bij de paardenrennen, een pokerspeler en een gevangengenomen rasoplichter, die zich ieder de kunst van het winnen én verliezen eigen hebben gemaakt, schetst John Appel een psychologisch portret van zijn vader, die niet slechts een gewone gokker was, maar een echte speler.

The Player won in 2009 de IDFA-award voor Beste Nederlandse Documentaire.

NPS – 7 januari 2010

Meer informatie

Duur
85 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2010
Omroep
NTR
Producent
Cobos Films
Scenario
John Appel
Regie
John Appel
Acteurs