Times Like Deese

Maarten Schmidt en Thomas Doebele gingen op zoek naar de oude bluesmuzikanten en hun moderne opvolgers, de rappers en hiphoppers en reisden naar de Mississippi-delta, de katoenvelden van het Amerikaanse zuiden en de bakermat van de low blues.

De bluesvertolkers vertellen over de Amerikaanse geschiedenis, het slavenbestaan, de discriminatie, de oorlog in Vietnam, Afghanistan, de huidige economische crisis en hun verwachtingen van de eerste zwarte president Barack Obama. Over de Amerikaanse samenleving van nu aan de hand van de blues en de jonge generatie hiphoppers en rappers. Het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis.

L.C. Ulmer zingt op zijn veranda over Roosevelt, Martin Luther King en James Meredith, de eerste zwarte student op de Universiteit van Oxford, Mississippi. James ‘Super Chikan’ Johnson bezingt zijn jeugd op de katoenvelden. Vietnamveteraan Josh ‘Razorblade’ Stewart verwerkt in zijn songs een posttraumatisch stresssyndroom en het verdriet om zijn overspelige geliefde.

Hip Hopper Enoch ‘7th Prophet’ verwoordt de eerste teleurstelling van de jonge Afro-Amerikaanse generatie op Barack Obama. ‘My president is black, with blood on his hands. What’s this change that you talk about?’ ‘Blind Mississippi’ Morris Cummings behoort tot de oudere generatie, heeft de strijd om gelijke rechten aan den lijve ondervonden en is geduldiger: “Mr. Obama, they make fun of you, they don’t wanna say it because you’re black. They make fun of you, you’re on the wrong side of the track. Mr. Obama, please don’t give up on the dream. Yeah, I hope when the change comes, man, lord knows, you’ll still be on the scene.”

VPRO – donderdag 16 februari 2012

Meer informatie

Duur
135 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2012
Omroep
VPRO
Producent
Stichting Zig/Zag
Scenario
Maarten Schmidt, Thomas Doebele
Regie
Maarten Schmidt, Thomas Doebele
Acteurs