Totem

De elfjarige Ama uit Rotterdam beleeft een spannend en magisch avontuur wanneer ze probeert te ontsnappen aan de politie die haar met haar familie wil terugbrengen naar Senegal, het land waar ze vandaan komen. Op haar zwerftocht krijgt ze gezelschap van een gigantisch stekelvarken dat ze Totem noemt en dat haar beschermer en gids wordt.

De elfjarige Ama woont met haar familie al haar hele leven in Rotterdam. De regering vindt dat ze terug moeten naar Senegal maar Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en samen met haar beste vriend Thijs brengt ze heel wat uren door in het zwembad. Ze droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo.

Op een avond worden haar moeder en broertje Abi gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam, waarbij ze onverwacht gezelschap krijgt van een gigantisch stekelvarken.

Met hulp van een spirituele verhalenverteller (griot), de mysterieuze Kouyaté, leert Ama meer over haar Senegalese roots en de waarde van haar totemdier – haar beschermer en gids – dat ze Totem noemt en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken. Intussen komt Thijs in actie en zet samen met zijn klasgenoten alles op alles om de familie in Nederland te laten blijven.

BNNVARA – donderdag 13 oktober 2022 (bioscooppremière)

Affiche Totem

Affiche Totem

Meer informatie

Duur
93 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2022
Omroep
BNNVARA
Producent
Volya Films
Scenario
Bastiaan Tichler, Sander Burger
Regie
Sander Burger
Acteurs
Amani-Jean Philippe, Bas Keijzer, Céline Camara, Emmanuel Ohene Boafo, Iliass Ojja, Kenneth Herdigein, Lies Visschedijk, Ole van Hoogdalem