Tussen vis en staal

Documentaire over voetbalclub Telstar uit IJmuiden, een absolute underdog in het Nederlandse betaalde voetbal die haar maatschappelijke bestaansrecht ontleent aan een uitzonderlijke groep mensen, die met inventiviteit, humor, dromen en verantwoordelijkheid het onderscheid maken.

‘Ongeslagen in Europa sinds 1963!’ Voorzitter Pieter de Waard (62) wil, net als zijn vader, de club vooral behoeden van de ondergang en verzint voortdurend ludieke acties om mensen bij de club te betrekken. Aan de andere kant is voor trainer Andries Jonker (59) – met clubs als Bayern München, Barcelona en Arsenal achter zijn naam- professionalisering en sportief succes een absoluut doel. De club moet zich ontwikkelen, want voor de spelers is Telstar geen doel op zich maar een kans naar hoger, beter, meer.

Verdedigend middenvelder Anass Najah (24) droomt van een betere club, waar rechtsback Ilias Bronkhorst (24), die in een sushi-restaurant werkt en voor zijn alleenstaande 85-jarige vader zorgt, weet door te dringen tot het basiselftal. Verdediger Redouan El Yaakoubi (26) traint net zo hard voor Telstar als hij zich inzet voor zijn Stichting Durf te Dromen, waarmee kinderen in de Utrechtse wijk Overvecht steunt in hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe hoger Telstar voetbalt, hoe groter de kans dat de spelers een stap kunnen maken, maar des te groter wordt ook de uitdaging om het hoofd boven water te houden.

Corona zet alles op scherp. Wat gebeurt er met een club als er geen mensen zijn? Wat doet dat met de gemeenschapszin? En wat met de ambities? Lukt het de club, die op miraculeuze wijze al sinds de oprichting in 1963 het hoofd boven water heeft weten te houden, opnieuw te overleven? Als bondscoach Louis van Gaal eenmalig als trainer van Telstar optreedt en het publiek weer naar het stadion mag, lijken nieuwe tijden te zijn aangebroken voor de voetbalclub.

BNNVARA – donderdag 24 februari 2022

Kijk Tussen vis en staal terug via NPO Start

De galerij is niet gevonden!

Meer informatie

Duur
88 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2022
Omroep
BNNVARA
Producent
DOXY
Scenario
Regie
Joris Postema
Acteurs
Joris Postema