Uit de schaduw van de maffia

In de Italiaanse regio Calabrië heerst sinds jaar en dag ’s werelds gevaarlijkste maffiaorganisatie, de ‘Ngrandheta. Een leven van afpersing en moord wordt hier van vader op zoon doorgegeven. In deze documentaire volgen we kinderrechter Roberto di Bella en vier jongens die zich inlaten met maffiapraktijken. Hij vecht tegen de ‘Ndrangheta door jonge jongens weg te halen bij hun extreem machtige en gewelddadige families, en hen te heropvoeden. Kan één man hun lot veranderen?

We volgen Pierpaolo, Simone, Bader en Reda. Ze mogen hun straf uitzitten in een jeugdtehuis. Het leven is gestructureerd en huiselijk – als we hen samen pizza zien eten of een spelletje zien doen, lijken het broers of neven. Maar af en toe komt de zwaar beveiligde ingang in beeld of volgen we een zitting in de rechtszaal, en voel je weer dat het menens is. Deze jongens kunnen niet weg en dat is niet voor niets. Al op jonge leeftijd moesten ze op de uitkijk staan tijdens moorden, drugs dealen of zorgen voor voortvluchtigen.

Stuk voor stuk zijn het eenvoudige jongens, verlamd door angst. Stel je voor dat je vader en je hele familie in de criminaliteit zit? Zou je nog steeds van hen kunnen houden? Hoe voelt het als je hoort van rechters of in de kranten leest dat wat zij jou als ‘oké’ verkochten, crimineel gedrag is? Het is moeilijk voor deze jonge jongens. Maar hier leren ze langzaam dat een ander leven mogelijk is.

De film toont geen bloedspatten. Geen kogelgaten. Geen levenloze lichamen. Toch is het geweld waaraan deze jongens in hun korte leven al zijn blootgesteld en dat Calabrië sinds decennia in z’n greep houdt, alom aanwezig. Waar andere maffiafilms en documentaires het resultaat van de maffia laten zien, belicht deze film de onderliggende, diepgewortelde traditie.

NTR – woensdag 9 december 2020

Kijk Uit de schaduw van de maffia terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2020
Omroep
NTR
Producent
Witfilm
Scenario
Sarah Vos
Regie
Sophia Luvarà
Acteurs