Van God Los

Thriller geïnspireerd op de moorden van ‘de bende van Venlo’ die begin jaren negentig werden gepleegd. Uitgangspunt is dat achter elke misdaad een menselijk drama schuilgaat. 

De thriller speelt zich af rond carnaval en maakt gebruik van een flashback waarin de zeventienjarige scholier Stan zijn verhaal middels voice-over vertelt. Binnenvetter Stan woont in een riante villa bij zijn moeder en stiefvader. Gebrek aan aandacht en liefde maken hem ontvankelijk voor de hechte vriendschap met de crimineel Maikel, die letterlijk zijn leven binnen rent. Samen met Maikel en diens maatje pleegt hij een aantal inbraken. Tot de paniek toeslaat en een slachtoffer wordt gedood. De plaatselijk drugsbaron is onder de indruk van het extreme geweld en huurt de bende in.

Van God los vertelt, onder andere door het gebruik van een bijzondere geluidsband, het verhaal van op drift geraakte jongeren. Speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers.

Gouden Kalveren

  • Gouden Kalf voor beste acteur (Tygo Gernandt)
  • Gouden Kalf voor beste regie (Pieter Kuijpers)
  • Gouden Kalf voor beste scenario (Pieter Kuijpers)
  • Gouden Film: 100.000 bezoekers

BNN – 24 april 2003

Kijk Van God Los terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2003
Omroep
BNNVARA
Producent
Topkapi Films
Scenario
Pieter Kuijpers
Regie
Pieter Kuijpers
Acteurs
Angela Schijf, Diego Teixeira, Egbert Jan Weeber, Els Ingeborg Smits, Frits Lambrechts, Harry van Rijthoven, Helmert Woudenberg, Huub Stapel, Johnny Lion, Loek Ewalds, Mads Wittermans, Mark Kleuskens, Marnie 
Blok, Peter Post, Pim Lambeau, Selma Avkapan, Tamer Avkapan, Tygo Gernandt