Van greppel tot voorgrond – De Joden van Oekraïne


Documentaire waarin de journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili de toekomst onderzoeken van Joden in de Oekraïne, een land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door hevig antisemitisme. Des te opvallender is dat een ruime meerderheid van de Oekraïners in 2019 voor een Joodse president koos, de jonge televisiekomiek Volosymyr Zelensky.

De succesvolle Joodse zakenman Anatoly Hirschfeld heeft een zetel in het parlement. Want wat in Nederland uit den boze is, wordt in Oekraïne gezien als doodnormaal: zakendoen en politiek mengen. Hirschfeld is intensief betrokken bij de wederopbouw van zijn land na de val van het communisme, en ziet het tevens als belangrijke opdracht het opkrabbelende Joodse leven te ondersteunen. Samen met zijn oudste zoon heeft Hirschfeld de leiding van een onderneming van staalproducten en landbouwmachines. Het bedrijf is uitgegroeid tot een waar imperium, met de voormalige Sovjetunie als belangrijkste afzetmarkt.

Maar sinds de vijandschap tussen beide landen is Hirschfeld al zijn Russische klanten kwijt. Een groot probleem voor zijn bedrijven, waar permanent 3.500 medewerkers op de loonlijst staan. Dus nu Hirschfeld is gekozen in het parlement probeert hij via politieke regels ook het handelsklimaat voor bedrijven te verbeteren. Ook is Hirschfeld een belangrijke initiatiefnemer van verschillende sociale projecten die ten goede komen aan de Oekraïense bevolking. Wat is zijn drijfveer?

Aan de hand van de familiegeschiedenis krijgt de kijker een beeld van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Oekraïne, het conflict met Rusland, en de ideeën van zowel Hirschfeld als de generatie van zijn zoons over de toekomst van Oekraïne.

EO – zondag 1 december 2019

Kijk Van greppel tot voorgrond – De Joden van de Oekraïne terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 55 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep EO
Producent Beeld
Scenario David Djindjikhachvili
Regie David Djindjikhachvili