Wavumba, zij die naar vis ruiken


Regisseur Jeroen van Velzen keert terug naar Kenia, het land waar hij opgroeide. Mythische verhalen die de oude visser Gatete hem vroeger vertelde worden vervlochten met de realiteit.

Toen Jeroen van Velzen als kind in Kenia woonde was hij heel ontvankelijk voor de magische verhalen die een oude Keniaanse visser, Gatete, hem vertelde. Verhalen over haaien vangen en zeegeesten. Soms nam hij Jeroen mee uit vissen en dan maakten ze samen avonturen mee. In de jaren dat Jeroen in Engeland op kostschool zat fantaseerde hij daar over: met dagdromen verdreef hij de eenzaamheid. Naarmate hij ouder werd, verdween zijn geloof in zeegeesten en bovenaardse krachten, maar iets in hem bleef verlangen naar die open, onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf. Daarom wilde hij terug naar het land waar hij opgroeide.

Gatete is al lang overleden, maar op het koraaleiland Wasini ontmoette hij Mashoud, die hem al bij het eerste contact deed denken aan Gatete. Het verhaal van Mashoud die een haai probeert te vangen wil Jeroen vertellen in vijf dagen. Door de jacht op de haai heen zijn verhalen van vroeger door de film gevlochten, verteld door drie oude mensen. Sommige verhalen zijn echt gebeurd, andere zijn mythes. Ze verwoorden de magische fantasiewereld uit zijn herinneringen. De realiteit echter rukt hem soms hard uit zijn fantasie.

Mashoud gaat onvermoeibaar door en blijft Jeroen verbazen met de energie en overgave die hij daarin toont. Hoe lang hij ook zonder vangst blijft, Mashoud zal nooit bij de pakken neer gaan zitten. Hij gelooft elke dag oprecht dat hij morgen wel een haai gaat vangen. Dat is precies de onbevangenheid die Jeroen kwam zoeken.

Op hun laatste dag samen laat Mashoud hem het heilige eiland Mpunguti zien, de plek waar zijn voorouders begraven liggen. Daar realiseert hij zich dat de magie van deze wereld in de eenvoud ervan zit. Een wereld waarin Mashoud, zoals generaties voor hem, jacht maakt op het onmogelijke in alle rust en met vertrouwen in zijn eigen kunnen.

BOS – zondag 13 januari 2013

Kijk Wavumba terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 75 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2013
Omroep KRO-NCRV
Producent SNG Film BV
Scenario Jeroen van Velzen, Sara Kee
Regie Jeroen van Velzen