Wolvenland

Documentaire over de intense band tussen mens en dier en onze gecompliceerde relatie met de wolf en de wilde natuur.

In 2015 loopt een Duitse wolf ons land binnen. Vier jaar later worden op de Veluwe de eerste Nederlandse wolvenpups geboren. Na ruim een eeuw afwezigheid heeft het mythische dier zich opnieuw in ons land gevestigd. De terugkeer van de wolf brengt veel teweeg en verdeelt ons land in twee kampen: de schapenboeren en de wolvenliefhebbers. Boswachters en ecologen zijn blij met de komst van de natuurlijke vijand van reeën, herten en wilde zwijnen.

Met de wolf keert ook een lang verloren evenwicht in de natuur terug. Maar voor de vele schapenhouders in ons land betekent de wolf een mogelijke strop. De rondtrekkende wolven, op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen, doden drie- tot vierhonderd schapen per jaar. Bescherming van het vee is voor veel boeren te duur. Terwijl voor- en tegenstanders hun verhaal vertellen, lopen de emoties in Wolvenland hoog op.

Documentairemaker Niek Koppen biedt een luisterend oor aan beide partijen. Als raconteur van Nederland toont hij zowel de intense band tussen mens en dier als ook onze gecompliceerde relatie met de wolf en de wilde natuur. Laverend tussen verhalen over angst en bewondering, mag de kijker zijn eigen conclusie trekken.

KRO-NCRV – zondag 2 april 2023 (première) | donderdag 18 mei (TV)

Kijk Wolvenland terug via NPO Start

Poster Wolvenland

Poster Wolvenland

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2023
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Witfilm
Scenario
Niek Koppen
Regie
Niek Koppen
Acteurs