Wrong Time Wrong Place

Documentaire over het drama dat Anders Breivik aanrichtte op het Noorse eiland Utøya, waarbij 77 jonge mensen omkwamen.

Het drama in Noorwegen, aangericht door Anders Behring Breivik, veranderde voorgoed de levens van nabestaanden en overlevenden uit verschillende landen. Zij vertellen hun persoonlijke ervaringen en de toevalligheden die daaraan voorafgingen.

Hoe kwamen zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek? Op 22 juli 2011 komen bij een bomaanslag in het centrum van Oslo en een schietpartij op het eiland Utøya 77 mensen om. Het is de brute daad van één man, Anders Breivik.

John Appel confronteert ons met de kwetsbaarheid van ons bestaan. Hij ontrafelt de levens van de, meestal jonge, mensen, die de pech hadden op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats te zijn. Wat ging er aan hun aanwezigheid op die onheilsplek vooraf? Krijgen ze hun leven daarna weer op het spoor? De Noorse Justitie-ambtenaar Harald, de Oegandese vluchtelinge Ritah, de Georgische Tamta en haar vriendin Natia, de ouders van Tamta, Leila en Avtandil, de Noorse ‘jongsocialisten’ Hakon en Hajin.

22 juli 2011 brengt hen het besef dat ieders bestaan aan een zijden draad hangt, dat we elk moment van de dag aan de rand van de afgrond leven. Zij zoeken allemaal op hun eigen manier naar verklaringen. Ritah: ‘de gezichten van de meisjes toen we op het strand waren, ik zie ze voor me alsof ze nog leven. Je denkt, ik had één van hen kunnen zijn. Ik heb het overleefd. Eerst dacht ik: dit is het leven na de dood. Misschien was ik geraakt maar voelde ik geen pijn. Ik heb het overleefd’.

Een film over wat er gebeurt als mensen in een vrije val terechtkomen, hopend dat de parachute opent als de val daar is.

HUMAN – woensdag 20 november 2013

Kijk Wrong Time Wrong Place terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
95 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2013
Omroep
HUMAN
Producent
Cobos Films
Scenario
John Appel
Regie
John Appel
Acteurs