Zero Waste


De nieuwgekozen burgemeester van Napels gaat de strijd aan met de maffia om de stad vuilnisvrij te maken. Napels moet als een van de slechtste voorbeelden van afvalmanagement een van de beste worden. Hoe? Met Zero waste.

Al tientallen jaren wordt Napels in een wurggreep gehouden door de tentakels van de maffia, die de vuilnisafvoer beheerst. Wanneer er in 2011 een nieuwe burgemeester wordt verkozen gloort er hoop. De partijloze Luigi de Magistris belooft de oplossing van het afvalprobleem en wint de verkiezingen. Kort na zijn aanstelling ondertekent hij het zogenaamde Zero Waste convenant: het terugbrengen van de afvalproductie tot nul. Na de verkiezingen slaat de maffia echter onmiddellijk terug. Overal in Napels wordt vuilnis op de straten gedumpt, vuilniswagens worden beschoten.

Filmmaker Raffaele Brunetti trekt zich dit probleem aan en besluit om terug te keren naar Napels, 20 jaar nadat hij zijn geboortestad heeft verlaten. Is het mogelijk het afvalprobleem van Napels op te lossen? De strijd van de Napolitani tegen het afval staat symbool voor een wereldwijd en levensbedreigend probleem. Maar er is nog tijd om de gevolgen onder ogen te zien en ons gedrag te veranderen.

BOS – dinsdag 15 juli 2014

Kijk Zero Waste terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 127 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2014
Omroep KRO-NCRV
Producent ARTE/ZDF, B&B Film srl, Bonanza Films
Scenario Raffaele Brunetti, Serena Podano
Regie Raffaele Brunetti