Zomerbroeders


De zestienjarige Bora brengt de laatste lome vakantiedag brengt door in een Turks kustdorpje. Door zich stoerder voor te doen dan hij is, probeert hij alles uit de dag te halen, maar daarbij lijkt hij vooral zichzelf in de weg te zitten. Een korte film uit de reeks One Night Stand 13 (2018).

Zomerbroeders is het regiedebuut van Mustafa Duygulu, die de film ook schreef. Duygulu is bekend als acteur van onder andere Wolf, Van God Los en Celblok H. Producent is New Amsterdam Film Company.

Over Zomerbroeders

De laatste lome vakantiedag brengt de zestienjarige Bora door in een klein Turks kustdorpje met zijn zomerbroeders Dursun en Kagan. Als hij met hen over strand en boulevard doolt, voelt hij zich thuis. Tenminste, zo lang hij zijn autoritaire vader niet voor de voeten loopt. Dat Bora dit jaar verliefd is geworden op zijn onbereikbare buurmeisje Burcu maakt het leven er niet makkelijker op. Door zich stoerder voor te doen dan hij is, probeert hij alles uit de dag te halen, maar daarbij lijkt hij vooral zichzelf in de weg te zitten.

Regisseur Mustafa Duygulu: “Door mijn persoonlijke ervaringen te gebruiken als bouwstenen wil ik met Zomerbroeders een zo authentiek en oprecht mogelijk verhaal vertellen over Bora. Hij is een jongen die er graag bij wil horen, maar daarin vooral de strijd aangaat met zijn zomerbroeders, vader en vooral zichzelf. Het is een film waarin de thema’s vriendschap en acceptatie een grote rol spelen. Met Zomerbroeders wil ik de kijker meenemen door dat luikje waar ik elke zomer doorheen ging naar Turkije.”

Mustafa Duygulu studeerde in 2009 af aan de Toneelschool Maastricht als acteur en werkt sindsdien als acteur, schrijver en regisseur. Hij schreef het scenario voor de korte film Roken als een Turk (Remi van Heugten), waarvoor hij werd genomineerd voor de Zilveren Krulstaart 2013, en voor de KORT!-film Omega die hij ook regisseerde. Hij is daarnaast als co-schrijver betrokken bij de films De Oost (Jim Taihuttu) en Catacombe (Victor D. Ponten).

Als acteur was Mustafa te zien in onder andere de speelfilms Wolf en J. Kessels en de TV-series Celblok H, Charlie, Van God Los, Hoe Overleef Ik? en Aaf. Op het toneel speelde hij in voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, het Onafhankelijk Toneel en Frascati Producties. Ook regisseerde hij bij Likeminds de voorstellingen Closer en Las Vegas.

Zomerbroeders is de eerste van zes nieuwe One Night Stand-films van dit jaar en wordt uitgezonden op zaterdag 6 oktober om 22.05 uur op NPO 3. One Night Stand staat voor vernieuwende, komische of indringende nieuwe films van 45 minuten, gemaakt door nieuw Nederlands talent.

NTR, BNNVARA, VPRO – 6 oktober 2018

Kijk Zomerbroeders terug via NPO Start

 

Meer informatie


Duur 46 minuten
Genre Speelfilm
Jaar 2018
Omroep BNNVARA, NTR, VPRO
Producent New Amsterdam Film Company
Scenario Mustafa Duygulu
Regie Mustafa Duygulu
Acteurs Ahsen Eroğlu, Meric Yildiz, Vefa Ocal, Yiğit Ege Yazar