18 oktober 2023

Oproep Telefilm 2023 (uitzending 2025)

Oproep voor het indienen van synopsissen voor 6 nieuwe Nederlandse Telefilms bij de NPO. Editie 2023: eigentijdse verhalen

CoBO voert een nieuwe ronde van het Telefilmproject uit. In dit project werken publieke omroepen samen met Nederlandse onafhankelijke producenten.

Met Telefilm wordt een Nederlandstalige televisiefilm van minimaal 70 en maximaal 90 minuten bedoeld, primair gemaakt voor televisievertoning. De uiteindelijk geproduceerde Telefilms worden in 2025 uitgezonden door de NPO op NPO3.

Er kunnen maximaal 12 bijdragen verstrekt worden voor het uitwerken van synopsis tot scenario. De selectie geschiedt door de publieke omroepen. Uiteindelijk worden er in coproductie tussen omroep en producent maximaal 6 producties gerealiseerd, bij voorkeur niet gebaseerd op een tv-serie of boek. Onze voorkeur gaat uit naar teams waarbinnen meer en minder ervaring wordt gemengd.

Verhalen over jongerencultuur

Het gaat om 6 verhalen die eigentijds, prikkelend en verrassend zijn. De verhalen kennen uitgewerkte en aansprekende karakters in een sterk verteld hedendaags verhaal. Dit jaar zijn we op zoek naar verhalen over jongerencultuur, die aansluiten bij het profiel van NPO 3 en NPO Start. Inclusiviteit is een gegeven.

Belangrijke voorwaarde is dat het plan gerealiseerd wordt binnen het beschikbare budget van maximaal € 860.000 per productie. Voor de 1e fase én de 2e fase ontwikkeling is voor iedere fase € 25.000 beschikbaar. De ontwikkelingsbijdrage is bestemd voor al het werk dat door het team in deze fase wordt verricht.

Voorwaarden indiening:

 • het indienen van synopsissen is alléén mogelijk voor ervaren film-/tv-producenten
 • maximaal 3 indieningen per producent.
 • de synopsis telt maximaal 4 pagina’s A4 (staand, géén voorblad of foto’s, alléén tekst, als
  PDF-bestand)
 • de synopsis is op alle bladen voorzien van een (werk)titel, datum en paginanummering
 • bijgevoegd moet worden: een duidelijk cv van zowel de schrijver als de producent, (en indien bekend de regisseur) met telefoonnummer en e-mailadres van de producent
 • het geheel (de synopsis én cv’s) beslaat niet meer dan 6 pagina´s A4
 • schrijver & producent en ook regisseur & producent zijn niet één en dezelfde persoon
 • regisseur én schrijver hebben aantoonbare relevante werkervaring
 • eerder voor Telefilm afgewezen synopsissen kunnen alleen met toestemming van een landelijke publieke omroep opnieuw worden ingediend
 • indienen kan alléén per mail als één PDF-bestand naar: cobo@cobofonds.nl o.v.v.Telefilm 2023 +titel

Indienen uiterlijk maandag 18 december 2023 om 17.00 uur bij CoBO.

Zie www.cobofonds.nl/telefilm om de oproep te downloaden.