De belofte van Pisa


Trompettalent Samir (Sam) wordt geselecteerd voor het muzieklyceum in Amsterdam-Zuid. Als zijn oudere broer na een overval achter de tralies verdwijnt, is het de vraag of het Samir wel lukt om op het rechte pad te blijven. Verfilming van Mano Bouzamours debuutroman.

Samir, die door iedereen Sam wordt genoemd, kan fantastisch trompet spelen. Sam’s tien jaar oudere broer Mo en zijn vriend Soesi zorgen er daarom voor dat Sam auditie mag doen bij het Muzieklyceum Zuid. Hoewel Sam geen noot kan lezen is de strenge docent Fred Morenissen, door iedereen Pluizenbol genoemd, zo onder de indruk dat hij wordt toegelaten tot het Lyceum. Mo laat zijn broertje bij IJssalon Pisa beloven dat hij hoe dan ook zijn school af zal maken en zijn diploma zal halen en belooft op zijn beurt om hem hierbij te helpen.

Op hetzelfde moment worden Mo en Soesi aangehouden voor een gewapende overval terwijl Sam machteloos toekijkt. Op eigen houtje begint hij op het Muzieklyceum, waar hij de enige leerling van Marokkaanse afkomst is. Tot Sam’s verbazing wordt Annelies, het mooiste meisje uit de klas, verliefd op hem. Ondertussen probeert hij zijn broer uit de gevangenis te krijgen, moet hij zich staande houden tegenover de pesterijen van zijn klasgenoot IJsbrand en maakt zijn vader zich zorgen over de omgang met niet-gelovigen. Zo goed en kwaad als gaat houdt Sam de twee werelden gescheiden.

Als de rechtszaak van Mo een onverwachte wending krijgt, Annelies hem in de steek laat en Sam uit huis wordt gezet wordt het wel heel moeilijk om zich aan De Belofte van Pisa te houden. De Belofte van Pisa is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mano Bouzamour.

Roy Dames maakte in 2017 een documentaire over Mano Bouzamour tijdens het schrijven van zijn roman De Belofte van Pisa. Je vindt de documentaire Mano Bouzomour: De belofte in het Filmarchief van CoBO.

BNNVARA – donderdag 10 oktober 2019

Kijk De belofte van Pisa van 21 september tot 18 november via Picl

Affiche De belofte van Pisa

Affiche De belofte van Pisa

Meer informatie


Duur 107 minuten
Genre Speelfilm
Jaar 2019
Omroep BNNVARA
Producent All Yours Film, Lonesome Cowboy
Scenario Robert Alberdingk Thijm
Regie Norbert ter Hall
Acteurs Carly Wijs, Mahfoud Mokaddem,, Monic Hendrickx, Nora El Koussour, Olivia Lonsdale, Raymond Thiry, Shahine El-Hamus, Simone Giel, Thor Braun, Yorick van Wageningen