Mano Bouzamour: De belofte

Film over de schrijver Mano Bouzamour en zijn broer Sol. Het vertelt het verhaal van de jonge Marokkaanse Nederlander Mano Bouzamour die zijn schrijversambitie volgt en veel succes heeft met zijn in 2013 verschenen boek De belofte van Pisa. Het boek is gebaseerd op zijn levensverhaal. Door de inhoud van het boek wordt hij door zijn familie verstoten en het huis uit gegooid. Zijn broer Sol is de enige waar hij nog naar toe kan. Hij vindt dat Mano het met zijn familie weer goed moet maken. Mano lijkt vastberaden: hij volgt zijn eigen gevoel, en dat is ‘schrijven’.

Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) schrijft op zijn 22ste De belofte van Pisa, dat binnen korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014 wordt. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht en het kreeg goede recensies in alle kranten. Maar zijn roman wordt niet door iedereen warm ontvangen: Bouzamour wordt verstoten door een deel van zijn familie en ook vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er flinke kritiek. Het boek vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in De Pijp in Amsterdam. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en onbegrip van zijn familie de hoofdpersoon Samir blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks. Tijdens het gehele proces voor, tijdens en na het schrijven is Mano gevolgd door filmmaker Roy Dames.

In de film zien we dat Mano Bouzamour vastberaden is om vóór z’n 25e een bestseller te schrijven. ‘Ik heb er zoveel tijd ingestoken! Ik word soms gebeld door drie, vier, vijf vrienden en vriendinnen tegelijk: kom je mee, leuke dingen doen, ik heb zin om je te zien, ik mis je… En daar zeg ik gewoon nee tegen. Omdat ik wil gaan schrijven.’ Bij zijn boekpresentatie, waar schrijver Robert Vuijsje zijn eerste boek ontvangt, is broer Sol als enige familielid aanwezig. Samen met deze broer reist Mano naar Colombia ter promotie van zijn boek.

Regisseur Roy Dames (1953) laat in deze film zien hoe een Marokkaanse jongen met veel doorzettingsvermogen zich naar de top van de Nederlandse literatuur vecht door een controversieel boek te schrijven. Roy legt het leven van Mano vast in de stijl zoals we die van hem kennen uit eerdere films als Foute Vrienden en Meiden van de Keileweg. Onversneden, dicht op de huid en onthullend.
(Persbericht BNN)

In 2019 werd de roman verfilmd. Meer informatie over de speelfilm De belofte van Pisa vind je in het Filmarchief van CoBO.

BNN – maandag 27 maart 2017

Kijk Mano Bouzamour: De belofte terug via NPO Start

Affiche Mano Bouzamour - De belofte

Affiche Mano Bouzamour – De belofte

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Omroep
BNNVARA
Producent
Pieter van Huystee Film & TV
Scenario
Roy Dames
Regie
Roy Dames
Acteurs