The Dmitriev Affair

Documentaire over Joeri Dmitriev, die als ‘archeoloog van de terreur’ onvermoeibaar onderzoek doet naar de geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937.

Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven.

Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: ‘Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.’ Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen heult. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

Eerder maakte Jessica Gorter de documentaires 900 Dagen (900 Days) en De rode ziel, die je beide kan terugkijken via NPO Start.

EO – donderdag 8 juni 2023 (bioscooprelease)

Poster The Dmitriev Affair

Poster The Dmitriev Affair

Meer informatie

Duur
minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2023
Omroep
EO
Producent
Zeppers Film & TV
Scenario
Jessica Gorter
Regie
Jessica Gorter
Acteurs