The Disciples – Een straatopera

Met de opera The Disciples – een straatopera – geïnspireerd op Los Olvidados van Luis Buñuel – geschreven door Ramón Gieling en gecomponeerd door Boudewijn Tarenskeen, laten de makers de leden van het Amsterdamse dak – en thuislozenkoor De Straatklinkers een verhevigde, criminele, versie van zichzelf spelen en zingen.

Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen. Het is daarom niet de opera, maar de weg er naar toe die in de film centraal staat. Het repetitieproces en de off-the-record persoonlijke portretten van de ongeschoolde zangers leiden ten slotte naar de opera waarin zij als de Apostelen van het Niets hun ziel bloot geven.

The Disciples – een straatopera laat het repetitieproces zien van een daklozenkoor dat gevraagd wordt een uitvergrote versie van zichzelf te spelen. Door deze verdubbeling komen feit en fictie steeds dichter bij elkaar in de buurt. Zo speelt de documentaire bewust met de rol die dak- en thuislozen zichzelf aanmeten en het beeld dat de buitenwereld van hen heeft. We vangen een glimp op van het werkelijke leven van De Straatklinkers terwijl ze openhartig vertellen over de weg die zij hebben afgelegd en zien de groteske opera dramatisch gestalte krijgen.

Rafelranden

Voor Gieling (Johan Cruijff: En un momento dado, 2004 en de NFF-openingsfilm Tramontana, 2009) is deze film een logisch vervolg op eerdere, eveneens persoonlijke als sociaal geëngageerde films. Het is tevens de noodzakelijke consequentie van Erbarme dich (2015), de film over de Matthäus Passion, waarin een aantal Straatklinkers het luisterende publiek vormde. Gieling: “De dakloze is een icoon van de onrechtvaardige samenleving. Daarbij houd ik van mensen die anders zijn dan anderen. Ze kenmerken de contradicties van het menselijk bestaan: ze hebben de moed om onverantwoord te durven leven.”

The Disciples – een straatopera is geproduceerd door DOXY in co-productie met KRO-NCRV. De muziek is gecomponeerd door Boudewijn Tarenskeen en Ramón Gieling schreef het libretto voor de opera.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van The Disciples – een straatopera.

KRO-NCRV – 13 december 2018

Affiche The Disciples - Een straatopera

Affiche The Disciples – Een straatopera

Meer informatie

Duur
91 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Omroep
KRO-NCRV
Producent
DOXY
Scenario
Ramón Gieling
Regie
Ramón Gieling
Acteurs